Miért telepítsünk napelemes rendszert?

Alábbiakban összeszedtünk néhány kérdést és választ melyeket az ügyfeleinktől kaptunk az elmúlt években a napelemekről.

Miért jó a napelemes rendszer?

  • környezetbarát technológia, nincs károsanyag kibocsájtás, nincs égéstermék, TISZTA.
  • függetlenedés az áramszolgáltatótól
  • A napelemes rendszer "fűtőanyaga" kimeríthetetlen mennyiségben áll a rendelkezésünkre.
  • Árát nem befolyásolják külső tényezők

Mi az az inverter?

Az inverter olyan elektromos eszköz, mely a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja át. Az energiát ehhez a legtöbb esetben akkumulátor vagy napelemek biztosítják.

Hogyan kell méretezni a napelemes rendszert?

A napelem rendszer méretét mindig az adott villanyfogyasztásból és az esetlegesen tervezett későbbi elektromos eszközök fogyasztásából számoljuk ki. Ehhez igazítjuk a rendszerek méretét, hogy a később megtermelt áram mennyisége elegendő legyen.

Milyen fontos lépések vannak az ügyintézés során?

  • felmérés
  • ajánlat kiadás
  • engedélyeztetés
  • pályázat benyújtása (amennyiben van)
  • kivitelezés
  • áramszolgáltatói beüzemelés

Van-e garancia a napelemes rendszerekre?

Természetesen vállalunk garanciát a napelemekre illetve egyéb villamos és más alkatrészekre. A legtöbb napelem modulra típustól függően átlagosan 10-25 év teljes körű gyári garanciát biztosítunk, illetve minden napelemre van teljesítmény garancia mely garancia szavatolja, hogy a 10 év eltelte után is még 90%, 25 év után pedig 85 % hatásfokkal üzemel a napelem. Az inverterekre 5-12 év teljes körű garancia van, bizonyos márkáknál ez plusz költségért 10-25 évre meghosszabbítható. A napelemet tartó szerkezetre 10 év teljes körű garancia vonatkozik.

Mennyi idő alatt térülnek meg a napelemes rendszerek?

Erre a kérdésre a válasz több dologtól is függ, legfőképpen attól, hogy ügyfelünk vesz e igénybe támogatást vagy sem. Támogatás igénybevétele nélkül, a mai energiaárakkal számolva körülbelül 8-10 év alatt termelik ki a bekerülési árukat a rendszerek. 

Milyen engedélyekhez kötött a napelemes rendszer?

A napelemes rendszer telepítéséhez szükség van a helyi áramszolgáltató írásbeli engedélyére, melyet a Hálózati Csatlakozási Szerződés megkötésével kap meg az ügyfél. Ez egy folyamat, melyet teljes körűen cégünk intéz. Feltétel még, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a termelt áram fogadására.

Vannak-e állami támogatások a napelemes rendszerhez?

Vannak támogatások a napelemes rendszerek telepítésére, ezekről bővebben olvashatnak a „Hírek” fül alatt.

Hová szerelhető fel a napelemes rendszer?

A legpraktikusabb természetesen a tetőre, mert itt nincs útban. Amennyiben a tetőszerkezet formája, felülete vagy a tető fekvése miatt nem alkalmas napelem felszerelésére, akkor lehet földi tartóra, garázstetőre, stb. szerelni. A legfontosabb, hogy a nap érje a napelemeket!

Mennyi idő szükséges a felméréstől a kivitelezésig?

Erre a kérdésre is befolyásolja a válaszunkat az, hogy ügyfelünk milyen forrásból szeretné megvalósítani a rendszer kiépítését. Az engedélyeztetésre a szolgáltatónál 90 nap áll rendelkezésre (általánosan 1-2 hónap alatt átfut), a napelemek felszerelése és a rendszer beüzemelése a napelem rendszer méretétől függően körülbelül 1-5 nap. Amennyiben ügyfelünk pályázat vagy kölcsön útján fogja megvalósítani rendszerét, abban az esetben ezeknek az átfutási idejét is hozzá kell számolni.

Mi történik jégeső esetén?

A napelemek biztonsági üveggel vannak ellátva, tehát ebben jégeső vagy szélvihar nem tud kárt tenni.

Mi történik áramszünet esetén?

Sajnos nincs áram, mert az inverter védelmi rendszere lekapcsol áramszünet esetén. Ennek oka, hogy a mi rendszerünk visszatáplál az elektromos hálózatra és amennyiben esetleg azon szakemberek dolgoznak, ne érje áramütés.

Mennyi tetőfelületre van szükség?

A mai napelemek átlagos méretével számolva körülbelül 2 m2 szükséges 1 db panelhez.

Milyen inverterek szerelhetők fel?

Csak a helyi áramszolgáltató által elismert, tanúsítással rendelkező inverterek szerelhetők fel!

Hogyan működik a szigetüzemű rendszer?

A szigetüzemű rendszerek a megtermelt villamos energiát akkumulátorokban tárolják. Ezt a rendszert elsősorban olyan helyekre ajánljuk ahol nem megoldható vagy rendkívül költséges a villamos hálózat kiépítése pl.: erdészház, tanya, hajó, lakókocsi, nyaraló stb.

Mi a rendszer telepítésének menete?

Összeállítunk egy személyre szabott napelemes rendszert, figyelembe véve a tető dőlésszögét, héjazatát, tájolását, árnyékmentes területét és az Ön éves áramfogyasztását.

Ezután egy igénybejelentést és csatlakozási dokumentációt nyújtunk be az áramszolgáltatóhoz, melynek átfutási ideje átlagban 1-3 hónap.

Ezt követően szakértő telepítő csapatunk és villanyszerelőnk, rendszermérettől függően 1-2 nap alatt installálja a napelemes rendszert.

A készre jelentés után, az áramszolgáltató szakemberei elvégzik a hálózatra kötést és mérőóra cserét, miután már termelőképes is a berendezés.

Az áramszolgáltató fizet-e a betermelt többlet energiáért?

Magyaroroszágon jelenleg nem érdemes sokkal nagyobb teljesítményű rendszert telepíteni, mint amire szükségünk van, mert az áramszolgáltatók alacsony áron veszik vissza a többletként megtermelt energiát.

Milyen tetőre szerelhető a napelemes rendszer?

Szinte bármilyen tetőfelületre felszerelhető a napelem, a tetőn lehet hagyományos cserép, zsindely, fémlemez borítás, mindenre van megoldás (kivéve pala tetők). A napelem rendszer tartószerkezetének felszerelése nem jár bontással, átalakítással. A szerelvény gyártók minden tető borításhoz kínálnak profi megoldást.

 

Amennyiben a fentebb olvasható tájékoztatóban nem találja a választ a kérdésére, vegye fel velünk a kapcsolatot a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy hívjon minket a +3670/637 67 50-es telefonszámon.

Free Joomla templates by L.THEME